Himalaya Film Festival 2014

Films vrijdag 7 maart


Nima Temba Sherpa - Tickets
Vrij 7 maart - 19.30 uur - € 7,50 pp

Een documentaire over de Sherpa Nima Temba die, voor de zoveelste keer, één van de hoogste toppen in de Himalaya beklimt. Alle aandacht is altijd uitgegaan naar de westerse helden, terwijl de Sherpa die deze heldendaden mogelijk maakt buiten beeld bleef. Nu staat Nima Temba centraal, tegen de achtergrond van zijn leven en cultuur in Kathmandu.
Blindsight - Tickets
Vrij 7 maart - 20.45 uur - € 7,50 pp

Tegen de adembenemende achtergrond van de Himalaya volgt Blindsight het aangrijpende avontuur van zes Tibetaanse tieners die proberen de Lhakpa Ri, een bergkam van 23.000 voet hoog aan de noordkant van de Mount Everest, te beklimmen. Omdat de tieners blind zijn, lijkt deze gevaarlijke reis een onmogelijke uitdaging. D e reis van drie weken gaat verder dan ze ooit hebben kunnen voorspellen…


Films zaterdag 8 maart


Dalai Lama Renaissance - Tickets
Zat 8 maart - 14.00 uur - € 7,50 pp

40 van de meest innovatieve en toonaangevende Westerse denkers komen op verzoek van de Dalai Lama samen in zijn residentie in de Himalaya's. Ze bespreken de veranderingen in de wereld en zoeken oplossingen voor de vele problemen die daaruit voortkomen.

Onder zijn gasten bevinden zich o.a. natuurkundigen en schrijvers Fred Alan Wolf en Amit Goswani, bekend van What the Bleep Do We Know, sociaal wetenschapper Jean Houston en Dr. Michael Beckwith uit The Secret. De verwachtingen voor de 5 dagen lange ontmoeting met de Dalai Lama en de vele discussies waren hoog. Wat er gebeurde was onverwacht en bijzonder.

Deze documentaire, die wordt ingeleid door Harrison Ford, heeft al meer dan 11 awards gewonnen, werd ingezonden voor de Oscar beste documentaire, en vormt een verrassende persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama vanuit een ongekend perspectief.
Travelogue - Tibet - Tickets
Zat 8 maart - 19.30 uur - € 7,50 pp

On this episode of Travelogue, the world’s highest plateau and it’s most mysterious people. With a long unique history, meet the brave and devout Tibetans in Tibet.

Travelogue takes you on a 30-minute journey to a dynamic, exciting country with over 5000 years of history. Explore China from east to west, but catch a glimpse of other countries as well. Our travelers/hosts´ energetic, fun-loving, (and sometimes crazy), pack their intimate knowledge of China into their odyssey.

Remember to join us for an insider’s look at the real China you’ve only heard about in your history textbook.
Buddha's Lost Children Revisited - Tickets
Zat 8 maart - 21.00 uur - € 7,50 pp

Verborgen in de heuvels, in het noordelijkste puntje van Thailand, zo'n 100 km. ten noorden van het stadje Chiang Rai, ligt de 'Golden Horse Tempel'; een veilige plek voor de kansarme jongens uit de omliggende bergdorpen. In 2005 is daar een vol jaar gefilmd, met als resultaat de film Buddha's Lost Children, een inspirerend portret van een teruggetrokken leefgemeenschap.

In deze film maakten wij kennis met de Boeddhistische monnik Khru Bah Nuea Chai Kossitto, die ook wel 'De Tijger Monnik' wordt genoemd. Een bijzonder personage die kansarme jongens op een wel heel eigen wijze helpt opvoeden. Enerzijds door ze verantwoording te laten dragen in de omgang met paarden en anderzijds door de jongens sterk te maken en hen de oude kunst van het Thai Boxen bij te brengen.

Inmiddels is deze film in de hele wereld vertoond. De unieke combinatie van compassie en zogenaamde 'tough-love', die deze monnik eveneens in het opvoeden toepast, raakten velen diep in het hart. Zij die de film zagen spraken zich uit meer over hem en de novicen te willen weten.

Twee jaar na dato ontmoet Mark Verkerk de hoofdpersonen uit Buddha's Lost Children daarom opnieuw. Een bijzondere gebeurtenis is wanneer hij hen de film van twee jaar terug voor het eerst vertoont. De regisseur verdiept zich in deze film vooral in de sociale- en culturele kwesties, waar Khru Bah en de tempel in verwikkeld zijn geraakt.Film zondag 9 maart


Dolpo Tulku - Tickets
Zon 9 maart - 14.00 uur - € 7,50 pp

When Dolpo Tulku returned in the summer of 2008 with 30 monks or nuns to Dolpo to be enthroned in his monasteries in Dho Tarap, Namgung and Saldang, a German documentary film team accompanied him for two months.

The result is a close study of a young reincarnation, who stands between modernity and ancient tradition with the deep wish and the destiny to help all sentient beings.